Energetikai tanúsítvány készítése

Energetikai tanúsítvány készítése

Az érvényes szabályozás szerint a lakóingatlanok tulajdonosainak hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkezniük ingatlan eladásakor vagy bérbeadásakor. Ezek mellett új lakóépületeknél a használatbavételi engedélyhez is szükség van erre a dokumentumra.

Mi is az energetikai tanúsítvány?

Egy tanusító által készített épületfizikai számítás, amely az ingatlan várható energiafogyasztását számszerűsíti. Magyarországon minden tanúsítvány a 7/2006 (V.24.) TNM rendeletben foglalt számítás alapján készül, ezért az ingatlanok energetikai teljesítőképessége könnyedén összehasonlítható.

Ki jogosult a tanúsítványok készítésére?

Tanúsítványt csak olyan szakember készíthet, aki szerepel a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara hivatalos névjegyzékében, és sikeres jogosultsági vizsgát tett.

Meddig hatályos az energetikai tanúsítvány?

Általános szabály szerint 10 évig, kivéve ha az ingatlanra meghatározott követelményérték megváltozik, vagy energetikai korszerűsítés történik az ingatlanon a hatályossági időn belül. Ilyen esetekben a számítást frissíteni kell (érdemes az eredeti dokumentumot készítő tanúsítót felkeresni).

Mitől lesz hiteles?

2013. január 1. óta az energetikai tanusítványokat hitelesíteni kell, az eljárás során pedig sorszámot kapnak. Amíg a dokumentum nem kerül be az Országos Építésügyi Nyilvántartásba (OÉNY), nem használható fel semmilyen ügylethez. A hitelesítéssel a tanúsítvány megkapja a HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) sorszámot, amelyet az adásvételi szerződésben rögzíteni kell. A hitelesítést az energetikai tanúsító végzi el a számítás elkészítési után, a sorszámot ekkor generálja a rendszer egy növekvő számsor szerint.